Døbefonten af limsten i
Klim Valgmenighedskirke
“Til brug for kirken blev der også på samme tid tildannet en døbefont af limsten fra
Klim Bjerg. Limstensblokken var af Mogens Imer på Imergaard leveret i Niels Gertsens lo,
Og her gik to mænd i lag med at udhugge den ottekantede døbefont med den smukke
Romanske bort. Kunstnerens navn er glemt, men hans medhjælper var Niels Gertsen, ifølge et notat efterladt i min fars skrivebordsskuffe”.
Fortællingen om en fri skole. – en kulturhistorisk beretning fra Han Herred.
Klim Friskole 1872 – 1997 Tekst: Bent Rolighed.
Døbefonten af limsten, Klim Valgmenighedskirke.
Torben Johannesen skriver om døbefontens tilblivelse og valgmenighedskirkens indvielse i 1883.
Jeg glemte helt at svare dig på dine spørgsmål om døbefonten, men det jeg ved om den, har jeg fra 100-års jubilæumsbogen fra 1983. Her står følgende om indvielsen 10.november 1883:
"Inde i kirken var der nu siddepladser til 300 mennesker. Det var rigeligt til de 20 familier, som om foråret havde vedtaget at danne frimenighed, men man stolede på andre normer end de fornuftsmæssige.
På alteret var anbragt to drejede trælysestager, og limstenen til døbefonten var leveret af Mogens Imer fra Imergård ved Klim Bjerg. Han vidste, hvordan limstenen skulle vende, for at den kunne holde sig. I Niels Gertsens lo var den tilhugget i den ottekantede form med den romanske bort.
Da klokken var 10 på åbningsdagen, var der samlet omkring 500 mennesker, som ville være med til festen. Indledningssalmen var "Hyggelig rolig, Gud, er din bolig". Derefter talte pastor Brahm, som mindede om den eneste beretning, der i biblen findes om indvielse af et Gudshus, nemlig templets indvielse på Salomons tid, da Hertens herlighed fyldte huset. Huset her, sagde Brahm, er et Gudshus, hvor Herren selv vil være til stede, være giveren, og fylde huset med sin herlighed.
Frimenighedspræst Rasmus Lund fra Mors havde valgt at tale ud fra et vers af Grundtvig:
Kendeligt er derfor alle dage
Kristusriget på det troens ord,
som går dristigt frem og ej tilbage,
om end ild nedregnede på jord.
Søren Anker-Møller talte om ordene: Dersom I bliver i mit ord, da er I i sandhed mine disciple, og I skal kende sandheden, og sandheden skal gøre Eder fri. (Joh. 8,31-32). Efter prædikenen var der barnedåb (barnet fik navnet Peter Thorhauge) og altergang.
Noget af det mest betagende i frimenighedens historie er dette, at en flok mennesker satte sig det mål, at de ville bygge en kirke.
Og på denne store festdag var da målet nået.
Ikke et mål, der betød afslutning, men et mål, der var indgang til en ny vej at færdes på. Det afgørende skridt ud i frihed og selvstændighed var taget, og det styrkede troen og håbet på det, som skulle komme."
Så døbefonten er altså fra begyndelsen, givet af Mogens Imer fra Imergård, men om han selv har tilhugget den i Niels Gertsens lo er ikke helt klart.
venlig hilsen Thorben
September 2010